maanantai 24. helmikuuta 2014

SITRUUNA-SALMIAKKILAKU-PALAT

Monesti oon miettinyt että pitäisi kokeilla tuota laku/salmiakkikinuskia piirakan päälle.
Nyt sitten sain tehtyä, tein vaalean piirakkapohjan johon sitten laitoin sitruunaa mausteeksi. Minä kyllä tykkään tuosta yhdistelmästä, raikas sitruuna ja suolaisenmakea salmiakki, nam.
Tuo kinuski vie kyllä kielen mennessään. :P


 5 munaa (isoa laitoin)
3 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
(2 tl vaniljasokeria)
3 tl leivinjauhetta
raastettu sitruunan kuori
250g voita/margariinia
1 dl maitoa
½ dl sitruunanmehua


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisäile varovasti sulatetun rasvan, maidon ja sitruunamehun kanssa vuorotellen taikinaan.  Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia.


Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa tai vispikermaa
1 pss hopeatoffee karkkeja
1 dl turkinpippurirouhetta

Laita kerma ja karkit kattilaan, kuumenna ja sekoittele niin että karkit sulaa. Keitä noin 5-10 minuuttua niin että seos tasoittuu. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Kaada ja levitä jäähtyneen piirakan päälle. Voit koristella esim. strösseleillä tai kookoshiutaleilla. Piirakan voi laittaa vähäksi aikaa jääkaappiin niin että kuorrutus kovettuu ja on siten helpompi leikata.

11 kommenttia:

  1. Ihana! Tätä teen joskus! Minäki tykkään salmiakin ja sitruunan yhdistelmästä valtavasti. Ei voi mitään, vesi herahtaa kielelle, kun näitä kuvia katson. Lurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiva välillä tehdä jotain muutakin kuin sitä perinteistä suklaapiirakkaa. :)

      Poista
  2. oijoi minkänäköinen herkku! Olis kyllä mun herkkua tuo salmiakkikinuski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä keittelemään salmiakkikinuskia, et varmasti pety! :)

      Poista
  3. Kiitos siitä porkkanapiirakan ohjeesta (porkkanasoseeseen tehdystä), kokeilin ja olipahan mehevää!! Tämä ohje hyppää myös pian kokeiltavaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, se on kyllä huippu ohje kun ei tarvi raastaa sitä porkkanaa. Kokeile ihmeessä tätäkin, minä ainakin tykkään. =)

      Poista
  4. Aah voin vaan kuvitella maun, olen tehnyt hiukan vastaavia hopeatoffeesta ja lisännyt vielä lakritsijauhetta, on kyllä herkkua :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kinuski on kyllä tosi hyvää (kattila täytyy rapata kyllä viimeistä pisaraa myöten) ;)

      Poista
  5. Hauska, kun tänään tyttöjen kans mietittiin, että mitä salmiakkijuttua leivottaisiin. Tytöt tekivät turkinpippurimarenkeja. Näitä seuraavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muutaku leipomaan. :) Enpä ole ite koskaan tehnyt turkinpippurimarenkeja, mutta syönyt kyllä olen ja hyviä nekin! :)

      Poista
  6. Wau! Itse en ole niin salmiakin tms. perään, mutta äitini on, joten eiköhän tässä ole nyt äitienpäiväherkku selvillä ;)

    VastaaPoista